HA FÖRETAGSGÅVAN TILL ERA ANSTÄLLDA KLAR PÅ 5 MINUTER!
Enkelt
Alltid uppskattade gåvor
Prisgaranti

VIKTIGT: Skatteverket förtydligar reglerna för momsmixande gåvokort

De nya reglerna från Skatteverket skiljer mellan två typer av vouchrar (ett annat ord för gåvokort/presentkort): flerfunktionsvoucher (momsmixande) och enfunktionsvoucher (en momssats).

Gåvokort som erbjuder produkter med olika momssatser, som exempelvis mat (12% moms) och tidningsprenumerationer (6% moms) tillsammans med produkter som vaser och elektronik (standard 25% moms), klassificeras nu som flerfunktionsvoucher. Här ska nu momsen tas ut i efterhand och inte vid försäljningstillfället då den ska anpassas efter vilka gåvor som mottagaren väljer. Det innebär att momsen inte är avdragsgill initialt!

De gåvokort som endast har produkter med en momssats kallas för enfunktionsvouchers och fungerar som tidigare med moms som läggs på vid inköp av gåvokorten och som är avdragsgill.

Våra gåvokort med en momssats

Nästan alla våra gåvokort är uppdaterade för att endast erbjuda gåvor som har samma momssats, förutom Supékort. Detta innebär att vi har tagit bort de som erbjuder exempelvis mat och tidningsprenumerationer för att göra det enkelt för er som kund att göra rätt! Våra gåvokort med en momssats:

Joyful Giftcard

TINGS Giftcard med Markus Aujalay

Vinga Regal Giftcard

Ni kan därför vara säkra med att handla gåvokort från oss. Det kommer att fungera som vanligt där vi lägger till moms vid inköp och inget tillkommer i efterhand.

Varför bör man undvika momsmixande gåvokort?

Om man köper ett gåvokort där det finns val av produkter och tjänster med olika momssatser klassificeras dessa som flerfunktionsvoucher. Det innebär att moms inte tas ut vid försäljningen eftersom man inte vet vilket val mottagaren av gåvokortet kommer att göra.

Exempel på överlåtelse av en flerfunktionsvoucher:

Ett företag köper julklappar till sina anställda i form av gåvokort som erbjuder gåvor som har olika momssatser. Detta räknas då som en flerfunktionsvoucher och ingen moms får tas ut vid försäljningen eller dras av direkt. Momsen ska tas ut först när gåvokorten löses in, det vill säga när den anställda bestämmer sig för vilken gåva som önskas och beställer hem den. Är gåvan en produkt så tas 25% ut, är gåvan mat tas 12% ut, är gåvan media så som böcker/tidningar tas 6% ut.

Vad är en enfunktionsvoucher?

De gåvokort som endast erbjuder produkter av en momssats kallas för enfunktionsvoucher. Då det med dessa gåvokort redan är satt vilken momssats som kommer att behöva tas ut vid tillfället gåvan löses in läggs mervärdesskatt på som vanligt på fakturan när gåvokorten köpes in och man kan enkelt dra av momsen direkt istället för att vänta flera månader på att alla ska välja gåva/momssats och gör det långt i efterhand.